Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er et folkeligt og nationalt samlingspunkt og har været det siden 1843. Store talere har stået på banken og talt med stor kraft om rigets tilstand.

I 1912 talte forfatterinden og kvindesagsforkæmperen Gyrithe Lemche på Skamlingsbanken. Og hun indrammede fortællingen sådan her: ”Vi er gaaet op paa et højt Sted i Dag, og fra et højt Sted er der Udsyn. Udsyn baade over det, som ligger foran, og det som ligger bag”.

I Skamlingsbankens nye besøgscenter møder man de fire store kræfter, som er omdrejningspunktet for fortællingen om banken: naturen, stedet, talen og samlingen. Fortællingen trækker linjer ud i landskabet, og centret er med til at bestyrke bankens rolle som et unikt, traditionelt og folkeligt udflugtsmål.

Også arkitekturen spiller en rolle i det nye besøgscenter: Det er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som

muligt, og med sine store vinduer mod Lillebælt tænkt som en arkitektonisk portal til stedets historie.

I Café Skau, som er en del af Besøgscentret, kan man samle kaffe-energi til en bjergvandring og hvile trætte ben efter gåtu- ren.

På Skamlingsbanken er der anlagt flere dejlige vandreruter, både til en slentretur på bankens top eller en mere strabadse- rende vandretur. Terrænet er en smule kuperet – husk på, det er Syd- og Sønderjyllands højeste bjerg!

Bjergruten – 4,8 km: Snør vandreskoene for nu er der dømt bjergvandring. Ruten går ned gennem slugter og fra havni- veau skal man bestige Skamlingsbanken for igen at lande på Højskamlingen. Det er på denne rute, I finder koderne til Bestig- Bjerge.

Højdemeter: 113
Start på p-pladsen ved:
Skamlingsbanken

Recommended Posts

Ingen kommentarer endnu, tilføj en nu!


Tilføj en kommentar